30 Грудня, 2020
Час читання: 7 хв.

Підсумовуємо 2020й – 6 млн на Допомогу Місту у Боротьбі з СOVID-19, IT Arena Онлайн та Більше 100 Учасників Асоціації

2020 став викликом для кожного з нас, змушуючи адаптуватися до змін та протистояти викликам. Для Львівського ІТ Кластера цей рік став можливістю ще раз переконатися у силі та масштабі спільноти, яка готова об’єднуватися для вирішення нагальних проблем нашого міста та країни. Екстрений проєкт United for Health, трансформація масштабної тех конференції IT Arena в онлайн та об’єднання більше 100 учасників і 18к ІТ-спеціалістів. Про ці та інші проєкти Кластера – далі.

Освіта

IT Expert

IT Expert – головна освітня ініціатива Кластера, метою якої є модернізація освіти у львівських університетах. Компанії Львівського ІТ Кластера у співпраці з викладачами університетів Львова працюють над створенням нових бакалаврських програм в галузі ІТ. За 2020 рік в рамках проєкту було підтримано 14 програм та запущено 1 нову програму – Devops & Project Management у НУ ЛП, а для ЛНУ ім. І. Франка компанія Infineon Semiconductor придбала технічне обладнання.

IT Expert: School Edition

Проект IT Expert: School edition – нова освітня ініціатива Львівського ІТ Кластера та Digital learning, завдяки якій школярі зможуть отримувати практичні та адаптовані до потреб часу знання з інформатики. Ініціатива має на меті зробити інформатику в школах актуальною для кожного сучасного учня. Разом з найкращими ІТ-фахівцями та на основі вдосконалених програм з інформатики, учні трьох львівських шкіл вже мали змогу відвідувати оновлені уроки.

IT Future: Next Generation

У зв’язку з поширенням СOVID-19, у березні 2020, освітній проєкт IT Future довелося оновити. Як наслідок, виник IT Future: Next Generation – безкоштовний освітній онлайн курс, що складається зі серії відео уроків, практичних занять та вебінарів від кращих ІТ-експертів для школярів. В межах проєкту було проведено 30 вебінарів на пізнавальні ІТ-теми. Спеціально для школярів 9-11 класів та вчителів інформатики, 18 експертів ділилися базовими знаннями та інсайдами ІТ-галузі. Також було записано 9 подкастів про сферу ІТ. Загалом залучено більше 4000 учнів.

 
1 / 3

Інфраструктура

IT Village

Заміський простір для ІТ-спеціалістів IT Village росте швидкими темпами, на сьогодні у ньому зведено вже 36 будинків. Загалом у спільноті IT Village вже 50 сімей. На цей момент проводятся комунікації. В IT Village турбуються про стан навколишнього середовища та здоров’я мешканців, тому зараз ведуться роботи із встановлення очисних споруд. Відтепер в IT Village є Youtube канал, де ви зможете дізнаватися актуальну інформацію про проєкт та побачити трішки закулісся того, як будується проактивна спільнота ІТ-спеціалістів.

IT Park

Innovation District IT Park, проєкт, ініційований Львівським ІТ Кластером, має на меті стати центром розвитку львівської ІТ-індустрії з усім необхідним для створення та підтримки бізнес- та наукового середовищ: сучасні офісні приміщення для роботи 10 000 ІТ-спеціалістів, комплекс інноваційних лабораторій для отримання нових знань та співпраці ІТ-компаній зі студентами, мультифункціональний центр для розваг і зелена паркова зона для відпочинку та кращої продуктивності. У 2020 реалізація проєкту сповільнилася через ситуацію з пандемією, проте впровадження проєкту продовжується, інвестори отримали схвальне рішення від Комітету з управління ризиками партнерського банку та оновлюють свої плани щодо початку будівництва у 2021 році.

Події

IT Arena

Одна з найбільших технологічних подій країни та Східної Європи IT Arena 2020 відбулась у новому форматі – комбінація онлайну та офлайну. Глядачі і більшість спікерів IT Arena цього року приєднувались до конференції із затишку власних домівок чи офісів. Кожен відвідувач мав доступ до події одразу з двох девайсів – мобільного й десктопу та міг вільно перемикатись між усіма доповідями конференції, ставити запитання, спілкуватись з іншими відвідувачами, тощо. Загалом на онлайн платформі IT Arena зареєструвались 4076 користувачів з 29 країн. Вони отримали 78 годин контенту від 88 спікерів з 4-х континентів. Серед спікерів були представники таких світових технологічних гігантів, як Tesla, Formula 1, BMW Group, Facebook, NVIDIA, Google, Vimeo Enterprise, Atlassian, Klarna, SAP, Sixt (Переглянути IT Arena Aftermovie 2020). Журі Startup Competition цьогоріч обирали серед 100 стартапів, які взяли участь у конкурсі. Переможцем IT Arena Startup Competition 2020 став харківський стартап Tradomatic – онлайн-платформа для допомоги агробізнесу. Загальний призовий фонд змагання сягнув 120 тисяч доларів.

Інші проєкти

IT Club

Цього року до програми лояльності Кластера ІТ Club долучилося понад 200 нових партнерів та близько 5 тисяч користувачів мобільного додатку. ІТ Club розширив географію та відтепер перевагами програми лояльності можуть скористатися ІТ спеціалісти Дніпра, Вінниці, Івано-Франківська та Тернополя.

ITID Lviv

У зв’язку з пандемією коронавірусу, читачі ITID Lviv можуть відкривати історії людей, які працюють з найновішими технологіями в нашому місті, не лише у друкованому форматі, але й онлайн. У 2020 році ITID Lviv писав про те, як технологічний бізнес може бути соціально відповідальним, чому культурна компетентність важлива та над якими проєктами працюють команди місцевих інженерів. Крім того, читачі могли дізнатися, як місцеві технологічні компанії та професіонали зустріли кризу. Кризові технологічні рішення, розроблені місцевими компаніями, місцеві експерти про їхній карантинний досвід, плюси та мінуси роботи з дому та чи має робота з дому право на життя і після завершення пандемії – це та більше шукайте у трьох номерах цього року (ITID Lviv 11, ITID Lviv 12, ITID Lviv 13).

Lviv Tech Angles – це проєкт Львівського ІТ Кластера, вперше презентований у червні 2019 під час конференції IT Jazz. Ініціатива має на меті розвивати стартап культуру Львова і України за допомогою інвестицій в перспективні українські бізнес-ідеї. Зараз у клубі 6 учасників, які готові підтримувати найкращі стартапи країни шляхом фінансування, менторства та консультацій. У 2020 було організовано 4 пітчинг сесії для стартапів, а учасники клубу ввійшли до журі конкурсу стартапів на IT Arena. Крім того, було проведено серію вебінарів за участі Sigma Software Labs.

IT Research 5.0

5-ий рік поспіль Львівський ІТ Кластер проводив незалежне аналітичне дослідження ІТ-галузі Львова, аби зібрати найактуальнішу інформацію про динаміку розвитку індустрії, її економічний ефект, а також портрет ІТ-фахівця у Львові. Цьогоріч в IT Research 5.0, крім вищезазначених економічних показників проаналізовано вплив кризи, спричиненої пандемією COVID-19 на ІТ-сферу Львова. Згідно з IT Research 5.0,  станом на зараз у Львові нараховується 492 ІТ-компанії тоді як у 2019 таких було 461. Незважаючи на несприятливу ситуацію у зв’язку з коронакризою, кількість спеціалістів, які працюють у сфері ІТ продовжує рости  –  26-26.5 тис порівняно з 24-25 тис. в минулому році.

 
1 / 3

Нові проєкти

United for healthпроєкт Львівського ІТ Кластера, який об’єднав сили проактивних ІТ компаній у боротьбі з пандемією і став першою масштабною реакцією бізнес-спільноти Львова на нові виклики. Кластера вдалось зібрати понад 6 мільйонів гривень та долучити до проєкту 41 компанію Асоціації.  В результаті, за весь час ініціативи було протестовано 29 845 осіб у Львові та області. Зокрема, в рамках кампанії масового тестування у співпраці з компанією Ріел та Львівською міською радою, було протестовано 100 журналістів, які працювали в умовах пандемії. Важливим напрямком роботи в межах проєкту United for Health стала підтримка медиків. Кластер забезпечив  працівників ПЛР-лабораторій багаторазовими комплектами повного захисту для роботи з мікроорганізмами 1-2 рівня патогенності а також долучився до ініціативи страхування медпрацівників Львова та області, які інфікувались коронавірусом. На проєкт, який було анонсовано Львівською облдержадміністрацією у квітні, ІТ-компанії, члени Львівського ІТ Кластера передали 700 000 грн.

Lviv Tech Marketplace

Львівський ІТ Кластер реалізовуватимуть нову ініціативу Lviv Tech Marketplace за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Ініціатива має на меті промоціювати ІТ-індустрію регіону та допомагати малим та середнім ІТ-компаніям з виходом на глобальні ринки. Lviv Tech Marketplace матиме вигляд платформи з  найбільш актуальною інформацією про ІТ-компанії Львова та регіону. У вересні було оголошено тендер для ІТ компаній на розробку платформи і переможець вже відомий. За попередніми планами, розробка платформи триватиме 4-5 місяців.

Проєкти відкладені у зв’язку з пандемією

IT Jazz

Щорічну конференцію Lviv IT Jazz, яка відбувається в рамках фестивалю Leopolis Jazz Fest, перенесено у зв’язку з поширенням COVID-19. За повідомленням організаторів, нові дати фестивалю Leopolis Jazz Fest, де Львівський ІТ Кластер є багаторічним партнером та спонсором, – 24-28 червня 2021 року. Lviv IT Jazz Conference є потужною платформою для комунікації між ІТ, інвесторами та урядом. Кожного року підприємці львівської ІТ-індустрії, провідні українські та міжнародні експерти та представники влади збираються для обговорення можливостей розвитку ІТ-індустрії у Львові та Україні. У 2019 під час Lviv IT Jazz презентували два важливих для української ІТ-індустрії проєкти: відбулося підписання договорів з майбутніми резидентами Innovation District IT Park у Львові та запуск першого клубу ангельських інвесторів у Львові –  Lviv Tech Angels.

IT Challenge

У зв’язку з карантинними заходами було відкладено один із освітніх проєктів Кластера – IT Challenge, шкільну олімпіаду з ІТ, яку Львівський ІТ Кластер спільно з університетом Львівська Політехніка та ЛМР організовували шість років поспіль. Головна мета проєкту – надихати молодих талантів вивчати ІТ та розвивати свої навички. Також змагання сприяють популяризації вивчення математики та англійської мови.
Поділитися статтею:
Підсумовуємо 2020й – 6 млн на Допомогу Місту у Боротьбі з СOVID-19, IT Arena Онлайн та Більше 100 Учасників Асоціації

2020 став викликом для кожного з нас, змушуючи адаптуватися до змін та протистояти викликам. Для Львівського ІТ Кластера цей рік став можливістю ще раз переконатися у силі та масштабі спільноти, яка готова об’єднуватися для вирішення нагальних проблем нашого міста та країни. Екстрений проєкт United for Health, трансформація масштабної тех конференції IT Arena в онлайн та […]

https://itcluster.lviv.ua/wp-content/uploads/2022/08/d0bfd196d0b4d181d183d0bcd0bed0b2d183d194d0bcd0be-2020d0b9-6-d0bcd0bbd0bd-d0bdd0b0-d0b4d0bed0bfd0bed0bcd0bed0b3d183-d0bcd196d181_62f86b9cefba6-scaled.jpeg
Скопійовано!