13 Вересня, 2024
Час читання: 4 хв.

Як пройшла вступна кампанія 2024 на програми Кластера. Головні цифри та здобутки

1131 студент вже розпочав навчання на 19 бакалаврських освітніх програмах, які спільно з IT-компаніями та чотирма університетами Львова модернізував та запустив Львівський IT Кластер. У середньому на одне місце претендувало 4 абітурієнти. 

Кожен другий вступник на техспеціальності на Львівщині обрав для навчання програми Кластера

Третій рік поспіль вступна кампанія до університетів тривала в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала росія. Повітряні атаки, блекаути, закриті кордони, усе це впливає на вибір випускників, де продовжити навчання – в Україні, чи закордоном.  На жаль, тренд на “відтік” молоді продовжується. 

Загальна кількість першокурсників на програмах Кластер цього року також зменшилася. Але лише на 17%. У той час як загалом по Україні кількість вступників скоротилася на третину. Крім того, незважаючи на загальне падіння кількості вступників, на шести з 19 програм Кластера, кількість першокурсників зросла. Крім того, кожен другий, хто подав заяву на навчання на технічних спеціальностях у Львівській області, обрав програми Кластера. Якщо бути точними — це 51%. Ця цифра на 7% більша ніж минулоріч. І навіть на 2% більше  за показник до повномасштабної війни у 2021.

“Результати вступної кампанії свідчать, що попри складні умови, інтерес до IT-спеціальностей залишається високим. Нас надихає, що така значна кількість абітурієнтів обрали програми Львівського IT Кластера. Це означає, що наші освітні ініціативи відповідають сучасним викликам і очікуванням молоді. Зараз ми ставимо перед собою завдання не лише надати студентам знання та практичний досвід, а й розвивати у них підприємницькі навички. Це потрібно, щоб вони могли створювати власні проєкти та стартапи. І таким чином не лише були затребуваними на конкурентному ринку, а й стимулювали розвиток техіндустрії”, Юлія Цимбала, керівниця освітньої команди Львівського IT Кластера.

Загалом, якщо говорити про регіональні вподобання абітурієнтів, то у цьому році на першому місці серед поданих заяв залишається місто Київ. На другому – Львівська область, третьому – Харківська. У топ-5 також увійшла Одеська та Дніпропетровська області. Кількість поданих заяв на навчання на Львівщині склала близько 87 000. Понад 14 000 з них обрали IT-спеціальності. 

Найпопулярніші напрями – кібербезпека та штучний інтелект

Третій рік поспіль “Кібербезпека” (Cybersecurity) є одним з найбільш популярних напрямків серед абітурієнтів. На цю програмі У Львівському національному університет імені Івана Франка був один з найбільших конкурсів. Було подано 658 заяв  на 60 місць ліцензійного обсягу, відтак майже 11 претендентів претендували на 1 місце. Це рекордний показник в цьому році. Кібербезпека була затребувана і в інших університетах. Зокрема, Національний університет “Львівська політехніка” отримав 1493 заяви на 250 місць. Конкурс сягнув 5 людей на 1 місце.

Також вже традиційно популярною серед абітурієнтів є програма “Інженерія програмного забезпечення” (Software Engineering). у ЛНУ ім. Івана Франка. На програмну інженерію подано аж 727 заяв при ліцензійному обсязі 75. За 1 місце змагалося майже 10 вступників.

“UX/UI Design” також цьогоріч в топі серед вступників. У Львівській національній академії мистецтв конкурс сягнув майже 6 людей на 1 місце. На аналогічній програмі в НУ “Львівська Політехніка” – 4. 

Серед гуманітарних програм популярною з року в рік залишається “Публічне управління та адміністрування” (HR Management) у ЛНУ ім. Івана Франка. На 1 місце тут претендувало понад 4 абітурієнта.

До слова, програми Львівського IT Кластера обирають одні з найкращих випускників України. Одна зі студенток програми “Системи штучного інтелекту” (Artificial Intelligence) у Національному університеті “Львівська політехніка” здобули найвищі, 800 балів національного тесту (НМТ). Таких лише 7 на всю Україну. До речі, “Системи штучного інтелекту” найпопулярніша програма у НУЛП. Конкурс на одне місце сягав 7 людей.

Ще 3 вступників на програми Львівського IT Кластера отримали 600 балів, 19 – 400 балів, 69 – 200 балів. Більшість з них також обрали пов’язати життя з ШІ. 

Високі бали на НМТ отримали і вступники Українського Католицького Університету. Цьогоріч прохідний бал на програму “Комп’ютерні науки” був 182.5, а на “ІТ та бізнес-аналітика” – 178.3. На обидвох конкуренція була майже 5 бажаючих на 1 місце. 

На програмі “Комп’ютерні науки” в ІТ Степ цього року розпочне навчання 19 першокурсників.

Незважаючи на виклики війни та загальний спад кількості вступників по Україні, рівень студентів, які обирають програми Львівського IT Кластера, стабільно зростає. Це стосується не лише високих вступних балів, але й їхньої активності, підприємницьких амбіцій та творчого потенціалу. Абітурієнти обирають програми Кластера через можливість отримати сучасну освіту, яка відповідає вимогам ринку та дає можливість створювати інноваційні проєкти й стартапи.

Дізнатися більше про ІТ-спеціальності у львівських університетах, які підтримує Львівський IT Кластер,  можна за посиланням.

Поділитися статтею:
Як пройшла вступна кампанія 2024 на програми Кластера. Головні цифри та здобутки

1131 студент вже розпочав навчання на 19 бакалаврських освітніх програмах, які спільно з IT-компаніями та чотирма університетами Львова модернізував та запустив Львівський IT Кластер. У середньому на одне місце претендувало 4 абітурієнти.  Кожен другий вступник на техспеціальності на Львівщині обрав для навчання програми Кластера Третій рік поспіль вступна кампанія до університетів тривала в умовах повномасштабної […]

https://itcluster.lviv.ua/wp-content/uploads/2024/09/2-3.png
Скопійовано!